Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Hoop Op Redding

Alles op alles om milieuramp van formaat te voorkomen: Houthi-rebellen geven toestemming om brandende olietanker weg te slepen

Hoop op redding

Na dagenlange onderhandelingen hebben de Houthi-rebellen in Jemen toestemming gegeven om een brandende olietanker weg te slepen, die al meer dan een maand voor de kust van het land ligt. De tanker, de FSO Safer, bevat meer dan 1 miljoen vaten ruwe olie en vormt een ernstige bedreiging voor het milieu als deze explodeert of zinkt.

Gevaarlijke situatie

De FSO Safer is al jaren niet onderhouden en is in een erbarmelijke staat. De tanker ligt voor anker in de Rode Zee, vlakbij de havenstad Hodeidah, die wordt gecontroleerd door de Houthi-rebellen. De rebellen hadden eerder geweigerd het schip te laten repareren of weg te slepen, uit angst dat dit de Saoedische coalitie, die tegen hen vecht, in staat zou stellen Hodeidah in te nemen.

Reddingsoperatie

De Verenigde Naties en andere internationale organisaties hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de catastrofale gevolgen als de FSO Safer zinkt of explodeert. Een dergelijke gebeurtenis zou een enorme olieramp veroorzaken, vergelijkbaar met de ramp met de Exxon Valdez in 1989. De olie zou de Rode Zee en de kustlijnen van Jemen, Saoedi-Arabië en andere landen kunnen vervuilen.

Uitstel van executie

Nu de Houthi's toestemming hebben gegeven om het schip weg te slepen, kunnen de VN en andere organisaties beginnen met een reddingsoperatie. De operatie zal echter complex en gevaarlijk zijn, en het is onduidelijk wanneer deze kan worden uitgevoerd. De tanker is zwaar beschadigd en de zee is ruw in dit gebied.

Potentiële gevolgen

Als de reddingsoperatie succesvol is, zou dit een enorme overwinning zijn voor de internationale gemeenschap en voor Jemen. Het zou een milieuramp van formaat voorkomen en de weg vrijmaken voor de voortzetting van de vredesbesprekingen in Jemen. Als de operatie echter mislukt, zouden de gevolgen catastrofaal zijn.


Comments